Legenda mărțișorului


Se apropie 1 Martie, așa că am pregătit pentru copiii mei un material ilustrat despre mărțișor: Legenda mărțișorului, o poveste pe care o împărtășesc cu voi, cei care mă urmăriți pe blog. Este o legendă cunoscută, pe care am adaptat-o puțin, pentru a fi înțeleasă și de copiii preșcolari cu logopatii. De obicei, când le prezint astfel de povești, îi las pe ei să aleagă finalul, de aceea nu este clar precizat în text ce se întâmplă cu eroul nostru. Sper să le placă și copiilor voștri și să o citiți împreună în familie sau la clasă! O primăvară frumoasă tuturor!

Textul poveștii:

,,Se spune că, demult, Soarele cobora des din cer printre oameni, căci îi plăcea tovărășia lor. Într-o seară, luă chipul unui fecior și coborî într-un sat la horă, să danseze și să se veselească împreună cu sătenii.

Dar un zmeu, care-l ura și îl pândea de mult, l-a răpit dintre oameni, închizându-l în turnul castelului său. Lumea a rămas în întuneric și s-a întristat nespus; păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea, însă, să-l înfrunte pe fiorosul zmeu.

Într-o zi, sătul de întuneric și de frig, un tânăr dintr-un ținut îndepărtat s-a hotărât să plece să salveze Soarele și să redea oamenilor lumina. Drumul lui a fost lung, dar, spre sfârșitul iernii, tânărul a ajuns la castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi, până când zmeul a fost doborât.

Slăbit şi rănit, tânărul s-a îndreptat spre turnul castelului și a reuşit să elibereze Soarele, care  s-a ridicat pe cer, bucurând tot pământul cu lumina și căldura lui. Păsările au început din nou a cânta, izvoarele a susura și copiii a râde.

Viteazul tânăr porni spre casă, însă era rănit și picături de sânge îi cădeau pe zăpadă, topind-o. Și în locul în care cădeau, răsăreau flori albe, delicate, ca niște clopoței.

De atunci, Soarele nu a mai coborât niciodată printre oameni. Și tot de atunci, în prima zi de primăvară, oamenii împletesc într-un fir doi ciucuraşi, unul alb şi altul roşu, pe care îl oferă celor pe care îi prețuiesc. Roşul reprezintă dragostea și ne amintește de culoarea sângelui voinicului, iar albul simbolizează puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.”

Descarcă aici materialul în format PDF.

Dacă vă plac materialele Logorici, puteți susține activitatea site-ului printr-o donație!

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului Ș

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului S

Corectarea pronunției – fișe de lucru

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!