„Mapa sunetului S” este un soft logopedic, realizat în PowerPoint, pe care îl puteți utiliza ca auxiliar pentru corectarea dislaliei, în cabinet sau în terapia logopedică online. Materialul are 65 de pagini și urmărește toate etapele corectării sunetului S, de la pregătirea impostării, până la automatizarea sunetului în vorbirea curentă, fiind explicate și ilustrate toate exercițiile. Unele slide-uri sunt statice, altele sunt interactive sau aplicații drag&drop, prin care copilul poate manipula imaginile pe ecran.
Pentru etapa premergătoare impostării, se prezintă exercițiile specifice de gimnastică fonoarticulatorie, care pregătesc emiterea corectă a sunetului S, precum și câteva onomatopee ilustrate, prin care copiii pot asocia fonetic sunetul S. Eu am ales sunetul șarpelui pentru asociere cu sunetul S. Urmează exercițiile de emitere a sunetului, cu explicarea palatogramei și poziționarea corectă a aparatului fonoarticulator.
După etapa emiterii, sunetul va fi introdus în silabe directe, inverse, logatomi cu sunetul S median, silabe și logatomi cu S repetat. Planșele sunt ilustrate, iar exercițiile sunt gradate de la simplu la complex. Pentru această etapă, am realizat și un slide drag&drop, prin care copilul va exersa sunetul în silabe printr-un joc tip traseu, ajutând-o pe Scufița Roșie să ajungă la casa bunicuței. Copilul va pronunța după logoped sau independent (dacă știe să citească) fiecare silabă/ logatom, mișcând pe ecran imaginea Scufiței.
Următoarele slide-uri corespund introducerii sunetului S în cuvinte (inițial, median, final și în grup consonantic) și propoziții. Slide-urile sunt fie statice, fie animate, cu aplicații drag&drop sau jocuri interactive cu spinner-ul. Imaginile au o rezoluție foarte bună, sunt mari și clare, ideale pentru terapia logopedică online. Slide-urile au fost realizate astfel încât să se evite monotonia exercițiilor. Logopedul va alege ce slide-uri lucrează, în funcție de particularitățile copilului (vârstă, nivelul dezvoltării intelectuale, al abilităților de operare cu calculatorul etc).
Sunetul S este, apoi, diferențiat de sunetele cu care seamănă fonetic sau ca punct de articulare: Z, Ț și Ș. Slide-urile vizează atât diferențierea la nivelul cuvântului, cât și diferențierea în propoziții, iar tipurile de exerciții variază.
Urmează căteva slide-uri pentru școlari, care vor fi completate fie prin imprimarea paginilor, fie în aplicație, folosind tastatura calculatorului sau mouse-ul (pentru scriere cursivă).
Ultimele slide-uri sunt destinate automatizării pronunției corecte a sunetului S în vorbirea curentă, prin repetarea/învățarea unor scurte poezii, cu frecvență mare a sunetului S.
Vizualizați aici un video de prezentare a materialului:
Am realizat acest material pentru logopezi, dar poate fi utilizat și de către părinții copiilor cu logopatii, care nu dispun de serviciile unui logoped și vor să-i ajute pe copii să-și îmbunătățească/ corecteze pronunția sunetului S.
Materialul poate fi achiziționat online (plata cu cardul) sau offline. Veți primi mapa prin e-mail.
În același format, sunt disponibile pe site alte două mape logopedice: Mapa sunetului R (91 de pagini) și Mapa sunetului Ș (93 de pagini). La achiziționarea setului de 3 mape, ofer o reducere de 10%, preț 153 lei.