carturesti.ro

Mapa sunetului R


„Mapa sunetului R” este un soft logopedic, realizat în PowerPoint, pe care îl puteți utiliza ca auxiliar pentru corectarea dislaliei, în cabinet sau în terapia logopedică online. Materialul are 91 de pagini și urmărește toate etapele corectării sunetului R, de la pregătirea impostării, până la automatizarea sunetului în vorbirea curentă, fiind explicate și ilustrate toate exercițiile. Unele slide-uri sunt statice, altele sunt interactive sau aplicații drag&drop, prin care copilul poate manipula imaginile pe ecran.

Pentru etapa premergătoare impostării, se prezintă exercițiile specifice de gimnastică fonoarticulatorie, care pregătesc emiterea corectă a sunetului R, precum și câteva onomatopee ilustrate, prin care copiii pot asocia fonetic sunetul R. Am ales mârâitul câinelui (mârrr) pentru asociere cu sunetul R. Urmează exercițiile de emitere a sunetului, cu explicarea palatogramei și poziționarea corectă a aparatului fonoarticulator.

După etapa emiterii, sunetul va fi introdus în silabe directe, inverse, logatomi cu sunetul R median, silabe și logatomi cu R în grup consonantic și cu R repetat. Planșele sunt ilustrate, iar exercițiile sunt gradate de la simplu la complex. Pentru această etapă, am realizat și un slide drag&drop, prin care copilul va exersa sunetul în silabe printr-un joc tip traseu, ajutând-l pe pirat să ajungă la comoară. Copilul va pronunța după logoped sau independent (dacă știe să citească) fiecare silabă/ logatom, mișcând pe ecran imaginea piratului.

Următoarele slide-uri corespund introducerii sunetului R în cuvinte (inițial, median, final, în grup consonantic și în cuvinte cu R repetat) și în propoziții. Slide-urile sunt fie statice, fie animate, cu aplicații drag&drop sau jocuri interactive cu spinner-ul. Imaginile au o rezoluție foarte bună, sunt mari și clare, ideale pentru terapia logopedică online. Slide-urile au fost realizate astfel încât să se evite monotonia exercițiilor. Logopedul va alege ce slide-uri lucrează, în funcție de particularitățile copilului (vârstă, nivelul dezvoltării intelectuale, al abilităților de operare cu calculatorul etc).

Sunetul R este, apoi, diferențiat de sunetul L, cu care seamănă atât fonetic, cât și ca punct de articulare. Slide-urile vizează atât diferențierea la nivelul cuvântului, cât și diferențierea în propoziții, iar tipurile de exerciții variază. Sunt evidențiate, în special, cuvintele paronime (rac-lac, lamă-ramă etc.) și cuvintele în care sunt prezente ambele sunete, R și L.

Urmează căteva slide-uri pentru școlari, care vor fi completate fie prin imprimarea paginilor, fie în aplicație, folosind tastatura calculatorului sau mouse-ul (pentru scriere cursivă), în care copilul trebuie să scrie cuvinte și propoziții cu sunetul R.

Ultimele slide-uri sunt destinate automatizării pronunției corecte a sunetului R în vorbirea curentă, prin repetarea/învățarea unor scurte poezii, cu frecvență mare a sunetului R, iar ultimul slide este o poveste interactivă pe baza imaginilor. Copilul trebuie să inventeze o scurtă poveste pe baza scenei și să miște imaginile pe ecran, pe măsură ce povestește.

Vizualizați aici un video de prezentare a materialului:

Am realizat acest material pentru logopezi, dar poate fi utilizat și de către părinții copiilor cu logopatii, care nu dispun de serviciile unui logoped și vor să-i ajute pe copii să-și îmbunătățească/ corecteze pronunția sunetului R.

Materialul poate fi achiziționat cu plata online, printr-un abonament Fulger sau offline, prin transfer bancar, preț 50 lei.

Pentru cei care doresc și achiziționarea Mapei sunetului S, ofer o reducere de 20%: 80 lei ambele mape, plata offline, prin transfer bancar. Pentru alte lămuriri, mă puteți contacta prin butonul de mai jos:

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Mapa sunetului R

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Urmărește

Arhive

Categorii

Traducere

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!