Mapa sunetului Ș


„Mapa sunetului Ș” este un soft logopedic, realizat în PowerPoint, pe care îl puteți utiliza ca auxiliar pentru corectarea dislaliei, în cabinet sau în terapia logopedică online. Materialul are 93 de pagini și urmărește toate etapele corectării sunetului Ș, de la pregătirea impostării, până la automatizarea sunetului în vorbirea curentă, fiind explicate și ilustrate toate exercițiile. Unele diapozitive sunt statice, altele sunt interactive sau aplicații drag&drop, prin care copilul poate manipula imaginile pe ecran.

Pentru etapa premergătoare impostării, am realizat câteva exerciții de antrenament auditiv (recunoașterea sunetului, identificarea sunetului în cuvinte), exerciții specifice care pregătesc emiterea corectă a sunetului Ș, precum și câteva onomatopee ilustrate, cu care copiii pot asocia fonetic sunetul Ș. Am ales sunetul solicitării liniștii (șșșș) pentru asociere cu fonemul Ș. Urmează exercițiile de emitere a sunetului, cu explicarea palatogramei și poziționarea corectă a aparatului fonoarticulator.

După etapa emiterii, sunetul va fi introdus în silabe directe, inverse, logatomi cu sunetul Ș median, silabe și logatomi cu Ș în grup consonantic și cu Ș repetat. Planșele sunt ilustrate, iar exercițiile sunt gradate de la simplu la complex. Pentru această etapă, am realizat și un diapozitiv drag&drop, prin care copilul va exersa sunetul în silabe printr-un joc tip traseu, ajutând-l pe Ștefan să ajungă cu mașina roșie în oraș. Copilul va pronunța după logoped sau independent (dacă știe să citească) fiecare silabă/ logatom, mișcând pe ecran imaginea mașinii.

Următoarele slide-uri corespund introducerii sunetului Ș în cuvinte (inițial, median, final și în propoziții. Diapozitivele sunt fie statice, fie animate, cu aplicații drag&drop sau jocuri interactive. Imaginile au o rezoluție foarte bună, sunt mari și clare, ideale pentru terapia logopedică online. Slide-urile au fost realizate astfel încât să se evite monotonia exercițiilor. Logopedul va alege ce slide-uri lucrează, în funcție de particularitățile copilului (vârstă, nivelul dezvoltării intelectuale, al abilităților de operare cu calculatorul etc).

Urmează căteva slide-uri pentru școlari, care vor fi completate fie prin imprimarea paginilor, fie în aplicație, folosind tastatura calculatorului sau mouse-ul (pentru scriere cursivă), în care copilul trebuie să scrie cuvinte și propoziții cu sunetul Ș.

Etapa automatizării pronunției corecte a sunetului Ș în vorbirea curentă se realizează prin repetarea/învățarea unor scurte poezii, cu frecvență mare a sunetului Ș.

Sunetul Ș este, apoi, diferențiat de sunetele S, J, CE/CI, cu care seamănă fonetic sau ca punct de articulare. Slide-urile vizează diferențierea la nivelul silabei și a cuvântului, printr-o serie de exerciții și jocuri, precum și diferențierea sunetelor în propoziții și versuri simple, ușor de memorat.

Vizualizați aici un video de prezentare a materialului:

Am realizat acest material pentru logopezi, dar poate fi utilizat și de către părinții copiilor cu tulburări de pronunție, care nu dispun de serviciile unui logoped și vor să-i ajute pe copii să-și îmbunătățească/ corecteze pronunția sunetului Ș.

PREȚ: 50 LEI

Pentru cei care doresc și achiziționarea Mapei sunetului S și a Mapei sunetului R, ofer o reducere de 10%: 135 lei – 3 mape, plata offline, prin transfer bancar. Pentru alte lămuriri, mă puteți contacta prin butonul de mai jos:

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului Ș

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!