Învăţăm cu Arlechino: Citirea cuvintelor trisilabice


Continuăm seria ,,Învăţăm cu Arlechino”: Citirea cuvintelor trisilabice – un material ce conţine 12 fișe logopedice pentru exersarea lexiei cuvintelor formate din 3 silabe, sub forma unui joc simpatic şi, sper eu, atractiv. Materialul este conceput pentru copii de 6-8 ani, dar poate fi utilizat şi de către copii preşcolari care recunosc literele sau de cei mai mari, cu dislexo-disgrafie (dificultăţi de scris-citit, de analiză şi sinteză grafo-fonetică).

Obiective:

  • exersarea lexiei silabelor
  • exersarea sintezei fonetice (ordonarea silabelor şi recompunerea cuvântului)
  • exersarea analizei fonetice (descompunerea cuvântului în silabe)
  • exersarea/ verificarea lexiei cu semnificaţie (a înţelegerii celor citite)
  • exersarea grafiei cuvintelor

Povestea şi cerinţele:

Arlechino s-a gândit la un cuvânt, ale cărui silabe sunt scrise pe cele 3 mingi, dar a jonglat atât de mult cu ele, încât silabele s-au încurcat şi nu mai ştie cuvântul. Ajută-l pe Arlechino să descopere cuvântul, decupează-l de pe planşa cu imagini şi lipeşte-l pe planşa de joc. Scrie cuvântul pe linie şi citeşte-l. Din câte silabe este format? Scrie cifra corespunzătoare numărului de silabe în pătratul mov.

În funcţie de nivelul la care a ajuns copilul cu învăţarea scrisului, cuvintele pot fi scrise cu litere mari de tipar sau cu litere mici de mână, pentru a se exersa/ verifica transcrierea literelor de tipar cu litere cursive. După scrierea cuvântului, copilul îl va citi, apoi îl va despărţi în silabe şi va nota numărul corespunzător de silabe.

Pentru evitarea monotoniei şi dinamizarea jocului, am introdus un exerciţiu de decupaj: copilul trebuie să decupeze cuvântul descoperit şi să îl lipească pe planşa de joc, verificându-se, astfel şi înţelegerea citirii.

Las şi un şablon pentru sarcini independente: copilul poate da singur exemple de cuvinte alcătuite din 3 silabe şi le poate desena în cerc, formând cu fiecare propoziţii. Pot fi solicitate propoziţii din 3 cuvinte, pentru dezvoltarea conştiinţei fonologice (conştientizarea modului în care sunt alcătuite cuvintele din silabe şi propoziţiile din cuvinte).

Descarcă materialul integral în format PDF:

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

6 comments on “Învăţăm cu Arlechino: Citirea cuvintelor trisilabice

Tatiana

Mulțumesc mult. Un material foarte util.

Reply
Mihaela Șerbănescu

Buna ziua!De ce nu pot descarca PDF?

Reply

Am verificat, se descarcă. Urmăriți bara de jos a ecranului, daca descărcați pe laptop sau calculator, pentru că se deschide într-o fereastră nouă. Oricum, găsiți materialul în folderul dvs Descărcări.

Reply
Stannica Doinita

Foarte atractiv, foarte util pentru copii! Multumesc!

Reply

Mă bucur că vă este util!😊

Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului Ș

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului S

Corectarea pronunției – fișe de lucru

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!