Disc logopedic – Floare


Discul logopedic este un instrument utilizat în terapia tulburărilor de pronunție, dar poate fi folosit și în corectarea scris-cititului sau a tulburărilor de ritm. Pe discul logopedic se exersează etapa de consolidare a sunetului care trebuie corectat (ex. S) în silabe directe (SA, SE, SI, SO, SU, SĂ, SÎ) și inverse (AS, ES, IS, OS, US, ĂS, ÎS). Este o etapă obligatorie în terapia tulburărilor de pronunție, care urmează după etapa de emitere a sunetului și precede etapa de consolidare a sunetului în cuvinte.

Consolidarea sunetului în silabe și logatomi este, de regulă, un moment monoton, repetitiv, care poate fi exersat în formă ludică, atractivă, prin acest instrument: discul logopedic. Copilul percepe momentul activității ca pe un joc și lucrează cu plăcere.

Discul pe care vi-l prezint astăzi este realizat în 2 variante (cu litere și cu albinuțe) și este ilustrat cu o floare. Secțiunea pentru consoane este în mijlocul florii, vocalele fiind poziționate pe petale. Materialul conține planșa de lucru (discul logopedic), 7 jetoane cu vocale, 26 de jetoane cu consoane (sunete care pot fi afectate în tulburările de pronunție) și un jeton care poate fi personalizat (cu grupurile de consoane, de exemplu), pentru ambele variante realizate.

Cum procedăm?

  • Imprimați materialul, color, pe carton A4; dacă dispuneți de un laminator, puteți folosi și coli necartonate;
  • Laminați planșele (recomandat pentru o folosință îndelungată) și decupați discul (floarea) și jetoanele;
  • Opțional, puteți lipi buline autoadezive cu scai pe disc (central și pe petale) și pe fiecare jeton.

Cum folosim discul logopedic?

  • Așezați pe cercul verde jetonul cu sunetul pe care doriți să îl consolidați în silabe;
  • Logopedul/copilul va așeza pe rând fiecare jeton cu vocală (dacă recunoaște literele) și va pronunța silabele directe, reflectat, asociat, independent;
  • Schimbați direcția de citire a silabelor (de la vocale la sunetul central) și exersați, astfel, pronunția silabelor inverse.

Când copilul și-a însușit această etapă și poate pronunța corect, fără efort silabe și logatomi cu sunetul proaspăt învățat, puteți trece la introducerea sunetului în cuvinte.

Discul logopedic poate fi un bun instrument și pentru exersarea motricității fine. În corectarea tulburărilor de scris-citit, discul este foarte util pentru formarea câmpului lexicografic de o silabă și exersarea reversibilității (AS-SA). În terapia tulburărilor de ritm, puteți folosi discul în ritmoterapie: copilul va citi silabele după metronom, în ritmul stabilit de logoped. Exercițiul fiind previzibil, copilul se va concentra asupra ritmului vorbirii.

Dacă sunteți cadru didactic sau părintele unui copil preșcolar sau școlar mic, puteți folosi discul pentru învățarea literelor și exersarea citirii silabelor. Sunt mulți copii care, deși cunosc toate literele, nu pot citi silabe, pentru că nu înțeleg mecanismul sintezei literelor în silabe. Exersând pe disc, copilul poate înțelege mult mai ușor analiza și sinteza literelor în silabe. După această etapă, citirea cuvintelor se va produce facil și logic.

Materialul este conținut premium, disponibil pentru descărcare prin abonament.

Alege un nivel de abonare și intră în Club Logorici!

Aici găsiți un alt model de disc logopedic: Disc logopedic – Arlechin

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mapa sunetului R

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Urmărește

Arhive

Categorii

Traducere

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!