25$ reducere Rezzimax Tuner Pro

Discul logopedic – Arlechin


Discul logopedic este un instrument utilizat în terapia tulburărilor de pronunție, dar care poate fi folosit și în corectarea scris-cititului sau a tulburărilor de ritm. Pe discul logopedic se exersează etapa de consolidare a sunetului care trebuie corectat (ex. S) în silabe directe (SA, SE, SI, SO, SU, SĂ, SÎ) și inverse (AS, ES, IS, OS, US, ĂS, ÎS). Este o etapă obligatorie în terapia tulburărilor de pronunție, care urmează după etapa de emitere a sunetului și precede etapa de consolidare a sunetului în cuvinte.

Consolidarea sunetului în silabe și logatomi este, de regulă, un moment monoton, repetitiv, care poate fi exersat în formă ludică, atractivă, prin acest instrument: discul logopedic. Copilul percepe momentul activității ca pe un joc și lucrează cu plăcere.

Discul pe care vi-l prezint astăzi este ilustrat cu un arlechin și conține secțiunea pentru consoane, vocalele fiind poziționate pe bilele cu care jonglează arlechinul. Materialul conține planșa de lucru, 7 jetoane cu vocale, 22 de jetoane cu consoane (sunete care pot fi afectate în tulburările de pronunție) și 18 jetoane cu diftongi consonantici (DR, PR, CR, FL, ST, SP etc.).

Cum procedăm?

  • Imprimați materialul, color, pe carton A4; dacă dispuneți de un laminator, puteți folosi și coli necartonate;
  • Laminați planșele (recomandat pentru o folosință îndelungată) și decupați planșa și jetoanele;
  • Opțional, puteți lipi cerculețe autoadezive cu scai pe planșa de lucru și pe fiecare jeton.

Cum folosim discul logopedic?

  • Așezați pe cercul verde jetonul cu sunetul pe care doriți să îl introduceți în silabe;
  • Copilul va lua pe rând fiecare jeton cu vocală (dacă nu recunoaște literele, se va orienta după culorile bilelor) și va pronunța silabele directe;
  • Schimbați direcția de citire a silabelor (de la vocale la sunetul central) și exersați, astfel, pronunția silabelor inverse;
  • La final, exersați sunetul în grup de consoane (ex. pentru sunetul S sunt 4 jetoane cu diftongi consonantici – SP, ST, SC, SL). Așezați în centru jetonul cu diftongul SP și cereți copilului să așeze jetoanele cu vocale, pronunțând pe rând logatomul format: SPA, SPE, SPI, SPO, SPU, SPĂ, SPÎ.
Video practic: Introducerea sunetului Ș în silabe directe

Când copilul și-a însușit această etapă și poate pronunța corect, fără efort silabe și logatomi cu sunetul proaspăt învățat, puteți trece la introducerea sunetului în cuvinte.

Discul logopedic poate fi un bun instrument și pentru exersarea motricității fine. În corectarea tulburărilor de scris-citit, discul este foarte util pentru formarea câmpului lexicografic de o silabă și exersarea reversibilității (AC-CA). În terapia tulburărilor de ritm, puteți folosi discul în ritmoterapie: copilul va citi silabele după metronom, în ritmul stabilit de logoped. Exercițiul fiind previzibil, copilul se va concentra asupra ritmului vorbirii.

Dacă sunteți cadru didactic sau părintele unui copil preșcolar sau școlar mic, puteți folosi discul pentru învățarea literelor și exersarea citirii silabelor. Sunt mulți copii care, deși cunosc toate literele, nu pot citi silabe, pentru că nu înțeleg mecanismul sintezei literelor în silabe. Exersând pe disc, copilul poate înțelege mult mai ușor analiza și sinteza literelor în silabe. După această etapă, citirea cuvintelor se va produce facil și logic.

Materialul este conținut premium, disponibil pentru descărcare prin abonament.

Alege un nivel de abonare și intră în Club Logorici!

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mapa sunetului R

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Ghid de dezvoltare personală pentru copii – caiet interactiv

Arhive

Categorii

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!