Cuvinte-puzzle


,,Cuvinte-puzzle” este un material care are ca obiectiv formarea şi dezvoltarea abilităţii de analiză fonematică la nivelul cuvântului, adică segmentarea cuvântului în silabele componente. Această abilitate de procesare fonologică apare în jurul vârstei de 4-5 ani şi este una dintre primele achiziţii de preînvăţare a cititului.

În practica de specialitate, există mai multe metode prin care poate fi învăţată abilitatea de analiză fonematică la nivelul cuvântului: fie copilul aşază mâna sub bărbie şi simte de câte ori bărbia atinge mâna când rosteşte un cuvânt, fiecare atingere echivalând cu o silabă; fie bate din palme rostind cuvântul fragmentat; fie trasează linii pe foaie/tablă, în timp ce rosteşte cuvântul lent, segmentat, prelungind silabele.

Ştiut fiind faptul că învăţarea este mult mai uşoară când este însoţită de un suport vizual şi mult mai plăcută când este realizată în context ludic (sub formă de joc), am creat acest material cu imagini-cuvinte şi am secţionat imaginile corespunzător numărului de silabe din cuvânt, pentru a putea fi decupate şi asamblate ca un puzzle. Am ataşat fiecărei silabe şi varianta grafică cu litere mari de tipar, pentru a facilita asocierea silabei cu sunetele/literele componente.

Materialul conţine 24 de fişe, câte 12 pentru fiecare arie de interes băiat/fată, cu imagini ale unor cuvinte formate din 2, 3 şi 4 silabe. Preferinţa pentru fişe de lucru diferenţiate în funcţie de gen este un fapt observat în practica mea logopedică. Nu susţin că fetele nu ar lucra o fişă cu imagini ,,de băieţi”, ci doar că lucrează cu plăcere fişe cu imagini din aria lor de interes.

Sper să vă fie util!

Descarcă aici întregul material Cuvinte-puzzle Descarcă

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mapa sunetului R

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Urmărește

Arhive

Categorii

Traducere

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!