Învățăm să povestim – Toamna în parc


„Toamna în parc” este un material care are ca obiectiv dezvoltarea discursului narativ (a învăța copilul să povestească) și poate fi folosit pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani sau pentru copiii mai mari, cu întârziere în dezvoltarea limbajului, tulburare din spectrul autist sau tulburări în dezvoltarea globală.

Materialul conține 6 planșe cu 12 jetoane și ilustrează povestea a doi copii, care se plimbă prin parc într-o zi frumoasă de toamnă. Copilul va fi ajutat să povestească scena detaliat, printr-un procedeu creativ și foarte eficient – procedeul indiciului colorat. Procedeul presupune adăugarea câte unui detaliu colorat pe fiecare planșă, astfel încât copilul cu dificultăți în exprimarea discursului narativ să poată povesti detaliat secvența ilustrată. Copilul trebuie doar să urmărească indiciul colorat care apare pe fiecare planșă și să îl verbalizeze.

Logopedul/părintele poate formula începutul poveștii, astfel: „E o zi frumoasă de toamnă. Doi copii se plimbă în parc, împreună cu câinele lor. Fetița se numește Ana, iar băiatul Matei.” . Din acest moment, copilul va continua povestea, urmărind indiciile colorate care apar pe fiecare jeton: „Ana are părul portocaliu. Poartă pe cap o pălărie verde cu dungă roz…”

Rezultatul obținut prin acest procedeu este uimitor, chiar și pentru copiii care nu prezintă tulburări de limbaj! Puteți experimenta modul în care copilul povestește inițial secvența (redus probabil la o propoziție: „Doi copii se plimbă în parc”) și discursul narativ dezvoltat prin procedeul indiciului colorat, extins la minim 12 enunțuri.

Pentru a utiliza materialul, planșele trebuie tipărite A4 color, jetoanele decupate și, dacă e posibil, laminate. Mi-am propus să realizez mai multe astfel de povești, folosind acest procedeu, așa că țineți aproape!

Materialul este conținut premium și poate fi descărcat prin abonament. Vă aștept în Club Logorici!

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului Ș

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!