Corectarea dislaliei – Spinner-ul vorbăreț


,,Spinner-ul vorbăreț” este un material logopedic pentru corectarea dislaliei. Conține 20 de planșe pentru consolidarea, diferențierea și automatizarea sunetelor S, Z, Ț, Ș, J, CE, CI, GE, GI, L și R, adică sunetele care sunt cel mai frecvent afectate în dislalie.

Materialul este organizat sub forma unui joc. Pentru a-l juca, pe lângă setul de planșe, veți avea nevoie de un spinner, pe care copilul îl va învârti pe planșă și de o bulină autocolantă, pe care o veți lipi pe unul dintre brațele spinner-ului. Fiecare planșă conține 8 imagini cu sunetul care trebuie exersat, în poziție inițială, mediană și finală. Cerința exercițiului este de a denumi imaginea pe care se oprește spinner-ul și de a formula o propoziție cu acest cuvânt.

După consolidarea a două sunete, care pot fi confundate datorită proprietăților fonetice (acustice) asemănătoare sau datorită modelului apropiat de articulare, se va utiliza o planșă de diferențiere fonematică. Astfel, am creat planșe pentru diferențierea sunetelor S-Z, Ș-J, CE/CI – GE/GI – după criteriul asemănării acustice (sunet surd-sunet sonor) și a sunetelor S-Ț, S-Ș, Z-J, CE/CI-Ț, CE/CI-Ș, GE/GI-J și R-L, care pot fi confundate datorită punctului apropiat de articulare.

Cuvintele au fost atent selecționate, astfel încât o eventuală pronunție greșită să fie sesizată și de copil, prin schimbarea sensului cuvântului (ex. cuvântul REGE, pronunțat cu L în locul sunetului R, va forma cuvântul paronim LEGE, complet diferit ca sens, dar cu formă și pronunție asemănătoare). Am folosit paronime, cuvinte în care sunetul deficitar este în mod uzual afectat și cuvinte în care sunt prezente ambele sunete care trebuie diferențiate (ex. PORUMBEL, CROCODIL – pentru diferențierea sunetelor R-L).

Deși materialul a fost conceput pentru corectarea dislaliei, poate fi utilizat și la clasă sau în familie, cu copii tipici, iar obiectivele jocului pot viza:

  • educarea conștiinței fonologice (recunoașterea poziției sunetului în cuvânt);
  • dezvoltarea vocabularului;
  • asocierea sunet-literă;
  • grafia cuvintelor (ex. copilul va scrie pe tablă/ caiet cuvântul indicat de spinner).

Cu puțină imaginație, pot fi concepute sarcini interesante, atractive pentru copii, datorită materialului ilustrativ consistent și a contextului ludic în care se desfășoară.

Materialul poate fi descărcat de membrii Clubului Logorici.

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului Ș

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!