Rebus – alfabet


,,Rebus – alfabet” este un material conceput cu scopul exersării analizei şi sintezei fonematice şi învăţării raportului sunet-literă, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5-8 ani, neuro-tipici sau cu tulburări de scris-citit.

Materialul conţine 25 de planşe, pentru toate literele alfabetului cu excepţia literelor Ă, Â, Q, W, X, Y, pentru care este imposibil sau greu de găsit 6 cuvinte în care litera/sunetul să ocupe poziţia iniţială.

Fiecare planşă conţine un careu (rebus) cu şase indicii vizuale, imagini ale unor cuvinte în care litera/sunetul se află în poziţie iniţială. Am ales imagini simple, uşor recognoscibile, variind de la una la patru silabe.

Planşa mai conţine şi un chenar cu spaţii dictando, unde copiii pot scrie cu litere cursive sau de tipar cuvintele descoperite în rebus. Cei mai mici, care nu au învăţat încă să scrie, pot folosi chenarul pentru exersarea grafiei literei-star (litera cu care încep toate cuvintele de pe planşă).

Pentru copiii cu dificultăţi de scris-citit, folosesc ,,Rebus-alfabet” ca suport intuitiv pentru exersarea conştiinţei fonologice, pentru că – pe rebus – copilul vizualizează exact numărul de litere/sunete din cuvânt, înţelege mai uşor poziţia pe care o ocupă un anumit sunet, conştientizează că acelaşi sunet/literă se regăseşte şi în alt cuvânt şi reuşeşte să realizeze mai uşor sinteza literelor în cuvânt.

Cum probabil v-aţi obişnuit, încerc să valorific la maximum materialele pe care le realizez, aşa că pot folosi rebusurile şi pentru copiii care prezintă sunete deficitare sau pentru copiii cu retard de limbaj, chiar dacă nu ştiu literele şi nu pot să scrie. Careurile pot fi completate oral, denumind imaginile şi făcând analiza şi sinteza auditivă a sunetelor componente. Putem colora diferit fiecare silabă, pentru a conştientiza despărţirea cuvântului în silabe, putem formula propoziţii, pentru dezvoltarea vocabularului sau învăţa literele şi raportul sunet-literă.

Alte jocuri, planşe cu obiective similare găsiţi aici Cuvinte lacunare sau aici Cuvinte-silabe-litere sau în Resurse, categoria Scris-citit.

Descarcă aici Rebus-alfabet, în format PDF:

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

7 comments on “Rebus – alfabet

Cristina

Foarte utile si atractive. Multumesc.

Reply
Murea Adriana

Mulțumesc pentru ca le împărtășiti si cu noi. As dori sa le printez, cum pot?

Reply

Descărcați fisierul PDF in calculatorul dvs, apoi printati.

Reply
Eleonora Ghiorghioni

Apreciez creativitatea si efortul. Multumesc mult!

Reply

Mulțumesc pentru apreciere!🤗

Reply
CARMENA BRAN

Mulțumesc!!

Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului Ș

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!