Jocuri pentru dezvoltarea motricității fine și a limbajului


Astăzi vă prezint câteva jocuri pentru dezvoltarea motricității fine și a limbajului, pe care le desfășor pe o carte senzorială marca B-Smarty. Am personalizat cartea, alegând activități prin care să pot atinge câteva obiective terapeutice în lucrul cu copilul cu tulburări de limbaj:

  • Dezvoltarea motricității fine și a praxiei (coordonarea mișcărilor motrice);
  • Dezvoltarea conduitelor perceptiv-motrice (formă, culoare, mărime, spațiu și timp);
  • Consolidarea pronunției corecte a unor sunete;
  • Dezvoltarea vocabularului, cu noțiuni din diferite categorii (fructe, obiecte de îmbrăcăminte etc);
  • Formarea/exersarea structurii gramaticale (articolul o/un, formele de singular/plural ale substantivelor, acordul substantiv-adjectiv, subiect-predicat etc) și a comunicării (formarea propozițiilor simple, extensia propoziției de la simplu la compus, exersarea discursului narativ);
  • Exersarea atenției și a raționamentului.

Cartea conține 8 pagini, respectiv 6 activități/jocuri:

  • Ce mănâncă minionul? Conține planșa de lucru cu un minion, un coș și 6 perechi de legume detașabile. Este un joc prin care copilul învață cuvinte din categoria ,,legume”, formulează propoziții compuse după tipar (ex. Minionul mănâncă…) sau după un criteriu ales (ex. criteriu culoare: Morcovul este portocaliu), învață/ exersează formele, culorile, mărimile, precum și discursul narativ (prin sarcini de descriere a unei legume sau de verbalizare a acțiunii. Ex: Astăzi minionul a mâncat: roșii, ciuperci, vinete și morcovi. Nu a mâncat salata. Nu îi place. Salata a rămas în coș…).

Alte sugestii de jocuri:

  • Sortează legumele după criteriul o/un;
  • Eu spun una/unul, tu spui multe/mulți;
  • Sortează legumele după culoare.

Jocul presupune și exerciții de manipulare a obiectelor, de închidere/deschidere a fermoarului, de coordonare ochi-mână, ceea ce contribuie la dezvoltarea motricității fine și a praxiei.

  • Cum spălăm hainele? Conține 2 planșe de joc pe care pot fi concepute multe exerciții de verbalizare și manipulare a obiectelor. Copilul poate să pună hainele în mașina de spălat, să învârtă butoanele mașinii, să scoată hainele și să le prindă cu clești pe frânghie. Putem învăța denumirea obiectelor și categoria din care fac parte, acțiuni (spală, pornește, oprește, închide, deschide, scoate etc) sau culorile, putem exersa noțiunile spațiale (în, pe, lângă, sub, deasupra…) și ordinea temporală a acțiunilor, putem formula propoziții sau scurte povești.

Următoarele planșe: Cum așezăm masa?, Potrivește culorile, Cât arată ceasul? prezintă alte jocuri prin care putem atinge obiectivele menționate anterior.

Ultimele 2 planșe constituie jocul X și 0, pe care copiii îl adoră în această variantă cu piese detașabile. Este recompensa lor după fiecare ședință de logopedie și este mereu așteptat cu nerăbdare.

Alte jocuri educaționale create de B-Smarty am mai prezentat aici, iar pe pagina lor găsiți numeroase alte cărți senzoriale și jocuri educaționale, lucrate manual, din fetru, la prețuri accesibile și calitate garantată.

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului Ș

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului S

Corectarea pronunției – fișe de lucru

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!