Joc logopedic – Sunetul R


Joc logopedic – Sunetul R – este un joc pentru consolidarea/ automatizarea pronunției corecte a sunetului R în cuvinte. Conține 8 imagini cu sunetul R (în poziție inițială, mediană și finală), expuse pe o roată, pe care copilul trebuie să o învârtă rotind degetul pe ecranul tabletei/ telefonului sau apasând butonul ,,Spin it” . Când roata se va opri, copilul va pronunța cuvântul din dreptul săgeții. Dacă pronunția sunetului R este corectă, apăsați caseta ,,Eliminate” pentru ca imaginea să dispară, apoi cereți copilului să învârtă roata din nou. Dacă pronunția nu este corectă, apăsați ,,Resume”, cuvântul nu este eliminat și se reia procesul. Jocul se termină atunci când rămâne o singură imagine pe roată.

Rețineți că este un joc de consolidare a sunetului în cuvinte, ceea ce presupune achiziția anterioară a sunetului izolat și în silabe/ logatomi, deci nu cereți copilului să pronunțe direct cuvintele cu R, dacă nu a reușit emiterea izolată a sunetului.

Consolidarea sunetului în cuvinte se realizează prin exerciții repetate, care pot fi monotone, obositoare chiar. Efectuate prin joc, exercițiile devin mult mai plăcute, mai ușoare, iar copilul este mai motivat să pronunțe corect cuvintele.

Pentru copiii care nu prezintă dificultăți în pronunția sunetului R, puteți concepe alte sarcini, care să vizeze:

  • exersarea auzului fonematic: cereți copilului să recunoască poziția sunetului R (sunet inițial, în interiorul cuvântului sau final), să despartă cuvintele în silabe;
  • dezvoltarea limbajului: cereți copilului să formuleze propoziții cu fiecare cuvânt;
  • exersarea scrierii: copilul poate să scrie pe caiet cuvântul desemnat de săgeată sau o propoziție cu acel cuvânt.

Aici puteți găsi alt joc interactiv: Antonime

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mapa sunetului R

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Urmărește

Arhive

Categorii

Traducere

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!