Evaluarea pronunției – aplicație mobilă


,,Evaluarea pronunției” este o aplicație mobilă pentru android, un instrument logopedic facil, care poate înlocui cu succes examinarea clasică a pronunției. Aplicația poate fi instalată momentan doar pe Android (telefon sau tabletă), nu pe dispozitive Apple (IPhone/IPad) și conține un test de pronunție pe suport vizual cu toate sunetele limbii române, poziționate inițial, median și final.

Interfața aplicației conține un buton de începere a testului și un buton de prezentare a aplicației.

Urmează mai multe pagini pentru evaluarea sunetelor în poziție inițială, mediană și finală. Sunetul care trebuie evaluat este colorat cu albastru, iar logopedul selectează, pentru fiecare cuvânt, una dintre variantele posibile: sunet corect, înlocuit (ex. în cuvântul ȘARPE pronunțat SARPE – sunetul Ș este înlocuit cu sunetul S), omis (AȚA în loc de RAȚĂ – sunetul R este omis) sau deformat (SOARE, cu sunetul S pronunțat interdental, cu limba între dinți).

La finalul testului, aplicația generează un raport cu toate sunetele afectate (ceea ce constituie o noutate față de alte aplicații similare), procentajul sunetelor pronunțate corect, pentru cele două tipuri de foneme (vocale și consoane), precum si intensitatea tulburării (ușoară, medie sau gravă), ceea ce facilitează stabilirea diagnosticului. Astfel, logopedul va ști exact care sunt sunetele pe care trebuie să le corecteze.

Acest raport poate fi salvat printr-o captură de ecran și vizualizat ulterior pentru completarea fișei logopedice sau trimis pe email părintelui.

Este o aplicație prietenoasă, foarte ușor de folosit, la care a lucrat o echipă tânără si entuziastă, iar rezultatul final sper să fie utilizat de mulți logopezi și să devină un instrument de nelipsit în mapa logopedică a specialistului eficient, care îmbină armonios metodele și mijloacele terapeutice tradiționale cu cele moderne, digitale. O consider o investiție foarte bună, la un preț decent, pe care o puteți folosi de cel puțin două ori pe an (la evaluarea logopedică inițială si finală) pentru toți copiii aflați in terapie, fără a mai lua în calcul considerentele care vizează economisirea timpului de examinare și preferințele copiilor, clar înclinați spre intrumentele digitale de evaluare si terapie.

Aplicația poate fi utilizată și de către părinți, orientativ, în scopul stabilirii necesității intervenției logopedice. De exemplu, pentru un copil de 4 ani, un scor cu intensitatea tulburării gravă necesită terapie logopedică. Pentru un copil de 5 ani, un scor de intensitate medie a tulburării relevă, de asemeni, oportunitatea intervenției logopedice.

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mapa sunetului R

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Urmărește

Arhive

Categorii

Traducere

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!