,,Leul și șoarecele” este un test online de citire receptivă, care are ca obiectiv verificarea nivelului de înțelegere a lecturii. Este un text de dificultate medie, fără cuvinte sau expresii care ar putea împiedica înțelegerea corectă a textului, fiind recomandat ca probă de lexie pentru copii de 8-9 ani.
Cereți copilului să citească atent următorul text (sau printați textul):
Leul și șoarecele
„Odată, demult, într-o junglă mare și deasă trăia un șoarece mititel. În junglă mai trăia și un leu mare și puternic.
Șoarecele îşi avea casa într-o gaură mică, sub un copac uriaș, în care viețuiau o mulțime de păsări, veverițe și alte animăluțe. Șoarecele și prietenii acestuia se jucau deseori sub copac.
Într-o după-amiază însorită, sub copac dormea un leu. Era foarte cald și leul era foarte obosit. Șoarecele și prietenii săi se jucau de-a v-ați ascunselea. Veverița era cea care trebuia să-i caute. Toată lumea s-a ascuns, dar șoarecele nu a găsit nici un loc potrivit. Văzându-l pe leul care dormea sub copac, șoarecele s-a gândit să se ascundă chiar în coama groasă a acestuia.
Dar când șoarecele s-a ascuns sub coama leului, acesta s-a trezit și s-a supărat foarte tare că i-a fost tulburat somnul. Atunci, leul a strâns șoarecele în labele sale. Șoarecelui i s-a făcut foarte frică și a strigat:
—O, leule! Te rog dă-mi drumul! Iți promit că nu o să te mai deranjez. Te rog… poate îți voi fi și eu de ajutor într-o bună zi!
Leul a început să râdă zgomotos și a spus:
—Tu, un șoarece atât de mic…să ma ajuți pe mine, leul cel puternic?!
Dar leului i s-a făcut milă de spaima șoricelului și i-a dat drumul.
Într-o zi, leul s-a prins în plasa unui vânător. El a început să răcnească după ajutor. Șoarecele a auzit strigătul și a ieșit repede din căsuța lui. A tăiat plasa cu dinții săi ascuțiți și a eliberat leul. Începând din acea zi, leul și șoarecele au fost cei mai buni prieteni!”
Interpretarea rezultatelor:
- 10 răspunsuri corecte: copilul nu prezintă dificultăți în înțelegerea textului citit; citirea receptivă este bună;
- 8-9 răspunsuri corecte: copilul citește cu semnificație, dar se grăbește și poate scăpa unele amănunte, care nu vor influența semnificativ înțelegerea globală a textului;
- 7 răspunsuri corecte: copilul prezintă unele dificultăți în înțelegerea textului, care se pot datora: dimensiunii textului citit (cu cât textul este mai lung, cu atât cresc greșelile în interpretarea celor citite); necunoașterii sensului anumitor cuvinte sau expresii;
- 5-6 răspunsuri corecte: copilul prezintă dificultăți semnificative în înțelegerea textului;
- 2-4 răspunsuri corecte: copilul prezintă dificultăți mari în înțelegerea textului citit; citirea este, în mare măsură, mecanică;
- 0 sau 1 răspuns corect: citirea receptivă nu este prezentă; copilul citește mecanic, fără a înțelege textul citit.
Alte teste pentru evaluarea citirii receptive găsiți aici: