Diferențierea sunetelor S-Ș


Diferențierea sunetelor S-Ș este un joc interactiv pentru corectarea pronunției, dar poate fi jucat și de copiii care nu prezintă tulburări de pronunție, pentru exersarea auzului fonematic (identificarea sunetului în cuvânt).

Pentru copiii cu tulburări de pronunție, etapa de diferențiere a două sunete, asemănătoare din punct de vedere fonetic (se aud aproape la fel; ex. S și Z) sau apropiate ca pronunție (ex. S și Ș), este o etapă foarte importantă în corectarea dislaliei. Diferențierea sunetelor presupune abilități bune de auz fonematic și se lucrează după ce sunetul nou învățat a fost consolidat în cuvinte. Etapa de diferențiere a sunetelor îl ajută pe copil să conștientizeze pronunția corectă și să grăbească automatizarea sunetului în vorbirea curentă.

Jocul conține 16 cuvinte ilustrate, cu sunetul S sau Ș poziționat inițial, median sau final (câte 8 imagini pentru fiecare sunet). Copilul trebuie să pronunțe cuvântul desemnat de imagine, să recunoască ce sunet conține (S sau Ș) și să îl așeze în tabelul potrivit. În etapa de învățare, copilul va pronunța cuvintele după logoped/părinte, care îl va ajuta să identifice sunetul. În etapa de evaluare, copilul va lucra independent.

După rezolvarea cerinței, puteți cere copilului să formuleze propoziții cu aceste cuvinte. Dacă este școlar și a învățat să scrie, poate formula propozițiile în scris, pentru că – de cele mai multe ori – tulburarea de pronunție se transpune și în scris, copilul înlocuind literele între ele.

Jocul este bun și pentru școlarii care nu pronunță sunetele defectuos, dar confundă în scris-citit literele S și Ș, datorită asemănării lor optice. În acest caz, jocul se completează cu sarcina de a scrie cuvintele pe caiet, insistând asupra virgulei lui Ș, care este, de regulă, omisă.

Alte jocuri interactive găsiți aici:

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului Ș

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului S

Corectarea pronunției – fișe de lucru

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!