25$ reducere Rezzimax Tuner Pro

Cavalerul și prințesa – Aplicație drag&drop pentru corectarea sunetului L


„Cavalerul și prințesa” este o aplicație drag&drop pentru corectarea sunetului L., realizată în PowerPoint. Aplicația conține 8 diapozitive (slide-uri), realizate sub forma unei povești (un cavaler, un balaur și o prințesă, pe care balaurul o ține captivă în castelul lui). Diapozitivele corespund etapelor de consolidare a sunetului în silabe și cuvinte, de diferențiere a sunetului și de automatizare în vorbirea curentă, astfel:

  • Slide-ul 1: Introducerea sunetului L în silabe și logatomi. Cavalerul pleacă spre castelul balaurului. Are de străbătut un drum lung, dar va reuși dacă vom pronunța corect silabe și logatomi cu sunetul L (planșă-traseu, cu silabe și logatomi scise pe pietrele drumului). Copilul trebuie să aleagă un pion din chenarul din dreapta paginii și să îl miște pe ecran, pronunțând fiecare silabă/logatom.
  • Slide-ul 2: Introducerea sunetului L în cuvinte, poziție inițială. Cavalerul ajunge în apropierea castelului, dar trebuie să îl învingă pe balaurul care îl apără. Va reuși, dacă vom pronunța corect cuvinte care încep cu sunetul L. Copilul/logopedul va selecta câte o imagine cu L inițial și o va așeza pe fiecare nor-flacără.
  • Slide-ul 3: Introducerea sunetului L în cuvinte, poziție mediană. Cavalerul a învins balaurul. Mai are de străbătut doar o cărare pănă să ajungă la castelul unde este întemnițată prințesa. E obosit de luptă. Îl ajutăm? Copilul va pronunța cuvinte cu L median și va așeza pe pavelele drumului imaginile, ajutându-l pe cavaler să pășească până la castel.
  • Slide-ul 4: Introducerea sunetului L în cuvinte, poziție finală. Cavalerul a ajuns, dar vai!, ușa castelului e încuiată! Îl ajutăm pe cavaler să găsească cheia, pronunțând corect cuvinte cu L final și așezând fiecare imagine pe o cheie.
  • Slide-ul 5: Introducerea sunetului L în cuvinte, în grup consonantic. Cavalerul și prințesa se întâlnesc. Acesta îi dăruiește un buchet de flori. Copilul va pronunța cuvinte cu L în grup consonantic și va așeza fiecare imagine din chenarul din dreapta paginii pe o floare.
  • Slide-ul 6: Diferențierea sunetelor L și R. Cavalerul și prințesa vor pleca la drum, spre castelul prințului. Dar pe ce drum vor apuca? Îi ajutăm să aleagă drumul corect, selectând în stânga imagini cu R și în dreapta imagini cu L.
  • Slide-ul 7: Consolidarea și diferențierea pronunției sunetelor R-L. Prințesa a obosit! Cavalerul o duce în brațe! Sunt împreună, așa cum sunetele R și L se găsesc uneori împreună în cuvinte! Copilul va pronunța cuvinte care conțin ambele sunete și va așeza imaginile pe cerculețe.
  • Slide-ul 8: Automatizarea sunetului L în vorbirea curentă. Cavalerul și prințesa pornesc călare spre castelul prințului. Copilul va răspunde la întrebări, pronunțând propoziții cu frecvență mare a sunetului L.

Pentru derularea aplicației, deschideți programul PowerPoint și selectați slide-ul pe care doriți să îl lucrați. Nu rulați aplicația în modul Slide Show (Expunere diapozitive)! Este o aplicație drag&drop, în care copilul trebuie să manipuleze imaginile pe ecran. Mișcarea imaginilor se face cu clic apăsat pe mouse. Selectați o imagine din chenarul afișat în partea dreaptă a paginii și mutați-o pe planșa de lucru (pe nori, chei, flori etc), în timp ce copilul pronunță fiecare cuvânt sau lăsați copilul să manipuleze imaginile, dacă are abilitatea de a lucra cu mouse-ul.

IMPORTANT!
NU salvați documentul la închidere! Dacă îl salvați, la redeschiderea aplicației, imaginile din chenare vor fi afișate pe planșele de lucru și va trebui să le reașezați manual în chenarul din dreapta paginii!

Vizionați aici un scurt video de prezentare:

Aplicația este ideală pentru o activitate demonstrativă (de grad didactic, de exemplu), pentru că permite parcurgerea etapelor de corectare a sunetului într-un mod ludic și captivant. Poate fi utilizată și în terapia retardului de limbaj sau a dislexo-disgrafiei.

Materialul este conținut premium, destinat membrilor Clubului Logorici. Dacă vă place, vă aștept în club!

Am realizat acest material și în varianta clasică – joc logopedic, cu planșe și jetoane. Il găsiți aici:

Cavalerul și prințesa – Joc logopedic pentru corectarea sunetului L

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mapa sunetului R

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Ghid de dezvoltare personală pentru copii – caiet interactiv

Arhive

Categorii

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!