„Cavalerul și prințesa” este un joc logopedic pentru corectarea sunetului L. Jocul conține 8 planșe de lucru și 2 planșe cu 39 de jetoane, care trebuie decupate. Planșele de lucru sunt realizate sub forma unei povești (un cavaler, un balaur și o prințesă, pe care balaurul o ține captivă în castelul lui), dar corespund etapelor de consolidare a sunetului în silabe și cuvinte, de diferențiere a sunetului și de automatizare în vorbirea curentă, astfel:
- Panșa 1: Introducerea sunetului L în silabe și logatomi. Cavalerul pleacă spre castelul balaurului. Are de străbătut un drum lung, dar va reuși dacă vom pronunța corect silabe și logatomi cu sunetul L (planșă-traseu, cu silabe și logatomi scise pe pietrele drumului). Pentru parcurgerea traseului, puteți folosi o figurină de plastic cu un cavaler sau un pion.
- Planșa 2: Introducerea sunetului L în cuvinte, poziție inițială. Cavalerul ajunge în apropierea castelului, dar trebuie să îl învingă pe balaurul care îl apără. Va reuși, dacă vom pronunța corect cuvinte care încep cu sunetul L. Copilul va așeza câte un jeton cu L inițial pe fiecare nor-flacără.
- Planșa 3: Introducerea sunetului L în cuvinte, poziție mediană. Cavalerul a învins balaurul. Mai are de străbătut doar o cărare pănă să ajungă la castelul unde este întemnițată prințesa. E obosit de luptă. Îl ajutăm? Copilul va pronunța cuvinte cu L median și va așeza pe pavelele drumului jetoanele cu M median, ajutându-l pe cavaler să pășească până la castel.
- Planșa 4: Introducerea sunetului L în cuvinte, poziție finală. Cavalerul a ajuns, dar vai!, ușa castelului e încuiată! Îl ajutăm pe cavaler să găsească cheia, pronunțând corect cuvinte cu L final și așezând jetoanele pe chei.
- Planșa 5: Introducerea sunetului L în cuvinte, în grup consonantic. Cavalerul și prințesa se întâlnesc. Acesta îi dăruiește un buchet de flori. Copilul va pronunța cuvinte cu L în grup consonantic și va așeza jetoanele pe fiecare floare.
- Planșa 6: Diferențierea sunetelor L și R. Cavalerul și prințesa vor pleca la drum, spre castelul prințului. Dar pe ce drum vor apuca? Îi ajutăm să aleagă drumul corect, selectând în stânga imagini cu R și în dreapta imagini cu L.
- Planșa 7: Consolidarea și diferențierea pronunției sunetelor R-L. Prințesa a obosit! Cavalerul o duce în brațe! Sunt împreună, așa cum sunetele R și L se găsesc uneori împreună în cuvinte! Copilul va pronunța cuvinte care conțin ambele sunete și va așeza jetoanele pe planșă.
- Planșa 8: Automatizarea sunetului L în vorbirea curentă. Castelul cavalerului este departe, tocmai în Olanda, țara lalelelor! Dar au nevoie de un cal ca să ajungă acolo! Copilul va continua povestea, pronunțând propoziții cu frecvență mare a sunetului L.
Pentru a folosire îndelungată, recomand laminarea planșelor de joc și a jetoanelor. Puteți lipi pe planșele 2-7 și pe jetoane buline autocolante cu scai, pentru a face activitatea și mai atractivă, exersând și motricitatea fină.
Jocul este ideal pentru o activitate demonstrativă (de grad didactic, de exemplu), pentru că permite parcurgerea etapelor de corectare a sunetului într-un mod ludic și captivant. Poate fi utilizat și în terapia retardului de limbaj sau a dislexo-disgrafiei.
Materialul este conținut premium, destinat membrilor Clubului Logorici. Dacă vă place, vă aștept în club!