Cașcavalul șoricelului – joc logopedic pentru consolidarea sunetului Ș


„Cașcavalul șoricelului” este un joc logopedic pentru corectarea pronunției, care are ca obiectiv consolidarea sunetului Ș în cuvinte. Materialul conține o planșă de joc și o planșă cu 24 de jetoane, care trebuie decupate, cu imagini ale unor cuvinte cu sunetul Ș în poziție inițială, mediană, finală și în grup consonantic (câte 6 imagini pentru fiecare poziție). Eu am și laminat planșele, pentru a fi rezistente și ușor de manipulat.

Cum jucăm?

Introducem copilul în atmosfera jocului, inventând o poveste despre apetitul șoricelului, care nu se satură să mănânce doar cașcaval, fie el și uriaș! Apoi vom selecta cele 6 jetoane cu sunetul Ș în poziție inițială și copilul va denumi (reflectat și independent) fiecare jeton și îl va așeza pe planșă. Pentru consolidarea pronunției corecte și pregătirea automatizării, este importantă repetarea enunțului: Șoricelul mănâncă astăzi cașcaval cu…șarpe/ șurub, șapcă etc. Logopedul poate pronunța prima parte a enunțului și copilul cuvântul desemnat de jeton. Când sunetul este introdus corect în cuvinte, copilul va pronunța toată propoziția.

Similar, se va introduce sunetul în cuvinte în poziție mediană, finală și în grup consonantic. Jocul stârnește mult amuzament, fiind unul dintre preferatele copiilor mei, atunci când aleg ce să jucăm într-o anumită secvență a ședinței logopedice.

Puteți utiliza jocul și în etapa de diferențiere a sunetului Ș de sunetele asemănătoare fonetic sau ca punct de articulare. Pentru diferențierea Ș-J, veți schimba enunțul astfel: Șoricelul mânăncă la micul dejun cașcaval cu… , pentru diferențierea Ș-CI: Șoricelul mănâncă la cină cașcaval cu….

În etapa de automatizare a sunetului, jetoanele vor fi amestecate, așezate cu fața în jos sau într-un săculeț, de unde vor fi extrase pe rând, copilul formulând propoziții sau scurte descrieri ale meniului șoricelului. De asemeni, puteți utiliza jetoanele ca suport vizual în stimularea limbajului și dezvoltarea vocabularului.

Materialul este disponibil pentru descărcare prin abonament. Vă aștept în Club Logorici!

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului Ș

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului S

Corectarea pronunției – fișe de lucru

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!