Borcanul cu rime


„Borcanul cu rime” este un joc logopedic, care are ca obiectiv exersarea conștiinței fonologice. Pentru că sesizarea rimei este un indicator principal al unei bune procesări fonologice, am realizat acest joc ca un exercițiu de identificare a rimei, după o silabă dată.

Materialul conține planșa de joc (borcanul în care vor fi așezate 5 imagini ale unor cuvinte care rimează cu silaba scrisă pe etichetă), 4 planșe cu imagini și o planșă cu silabe. Toate acestea se vor printa, lamina și decupa.

Cum procedăm?

Logopedul alege o silabă, o așază pe etichetă, iar copilul va căuta printre jetoanele cu imagini, va selecta 5 cuvinte care rimează cu silaba selectată de logoped și le va așeza în borcan.

Exemplu: selectăm silaba „ȚĂ”, iar copilul trebuie să așeze în borcan următoarele imagini: bufniță, maimuță, furculiță, veveriță, caracatiță.

Puteți folosi jocul și în terapia dislaliei (pentru corectarea sunetelor Ș, Z, Ț, R, L, C) sau în terapia dislexo-disgrafiei. Copilul poate scrie pe caiet cuvintele găsite și formula propoziții cu acestea. De asemenea, jocul poate fi utilizat la clasă sau în familie, exact în scopul în care a fost realizat, ca exercițiu de procesare fonologică (abilitate de bază în însușirea scris-cititului), pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani.

Sugestie pentru desfășurarea jocului la clasă: printați mai multe planșe de joc (borcane), împărțiți colectivul clasei în echipe de 3-4 copii, alegeți câte o silabă pentru fiecare echipă și jucați sub formă de concurs. Câștigă jocul echipa care găsește prima cele 5 imagini.

Descărcați materialul integral, în format PDF, aici:

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

3 comments on “Borcanul cu rime

Beti Ana Cioaca

Bună, ma interesează sa cumpăr și eu materialele tale. Cum plătesc ?

Reply

Mulțumesc pentru materiale, sunt foarte utile în activitatea mea de logoped. Mult succes!

Reply

Mă bucur! Succes și dvs!

Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului Ș

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!