Girafa vorbăreață


„Girafa vorbăreață” este un joc logopedic pentru corectarea sunetelor GE-GI, care poate fi utilizat și în corectarea dislexo-disgrafiei (pentru copiii care au dificultăți în grafia grupurilor de litere care redau un singur fonem) sau ca material auxiliar în predarea grupurilor de litere GE-GI.

Materialul conține imaginea unei girafe, 18 jetoane cu imagini ale unor cuvinte, în care sunetele GE/GI se află în poziție inițială, mediană și finală (câte 6 jetoane pentru fiecare poziție),18 jetoane cu cuvintele scrise cu majuscule și 2 tabele în care vom grupa cuvintele cu Ge și cuvintele cu Gi (imagini sau cuvinte scrise). După ce printați materialul, vă recomand să îl laminați, pentru a rezista mult. Decupați, apoi, girafa și jetoanele.

Sarcini de lucru:

  • Separăm capul și trunchiul girafei, lâsând loc liber pentru un gât lung, unde vom așeza -pe rând- jetoanele;
  • În etapa de vorbire reflectată, logopedul denumește o imagine, copilul o caută printre jetoane, o repetă și o așază pe gâtul girafei; de regulă, eu consolidez sunetele Ge/Gi în cuvinte în ordinea: sunet inițial, final, median;
  • În etapa de vorbire independentă, copilul va denumi imaginile și le va așeza pe gâtul girafei, după criteriile stabilite de logoped; școlarilor le puteți cere să selecteze și să așeze imaginile în funcție de poziția sunetelor Ge/Gi (inițial, median sau final);
  • Pentru școlari, puteți construi gâtul girafei din cuvinte scrise; copilul va trebui să le citească și să așeze peste cuvânt imaginea corespunzătoare; sau puneți cuvintele scrise într-un săculeț/cutie, copilul extrage un cuvânt, îl citește, caută imaginea și o așază în spațiul destinat gătului girafei.

În planșa cu tabele, copilul va grupa imaginile sau cuvintele scrise, după sunet/grupul de litere: cuvinte cu Ge și cuvinte cu Gi. Pentru consolidarea/ automatizarea sunetelor în vorbirea curentă, cereți copilului să formuleze propoziții cu aceste cuvinte.

Alte sarcini pentru școlari:

  • să realizeze corespondența cuvânt-imagine și să așeze jetoanele în tabelul potrivit;
  • să transcrie cuvintele scrise pe jetoane, cu litere cursive (de mână);
  • să scrie independent cuvintele după imagini;
  • să dea alte exemple de cuvinte care conțin grupurile de litere Ge și Gi.

Materialul este conținut premium, destinat membrilor Clubului Logorici. Dacă vă place, alăturați-vă membrilor clubului și veți beneficia de un material nou în fiecare săptămână.

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Arhive

Categorii

Traducere

error

Iți place blogul? Abonează-te, pentru a afla noutățile!