Girafa vorbăreață


„Girafa vorbăreață” este un joc logopedic pentru corectarea sunetelor GE-GI, care poate fi utilizat și în corectarea dislexo-disgrafiei (pentru copiii care au dificultăți în grafia grupurilor de litere care redau un singur fonem) sau ca material auxiliar în predarea grupurilor de litere GE-GI.

Materialul conține imaginea unei girafe, 18 jetoane cu imagini ale unor cuvinte, în care sunetele GE/GI se află în poziție inițială, mediană și finală (câte 6 jetoane pentru fiecare poziție),18 jetoane cu cuvintele scrise cu majuscule și 2 tabele în care vom grupa cuvintele cu Ge și cuvintele cu Gi (imagini sau cuvinte scrise). După ce printați materialul, vă recomand să îl laminați, pentru a rezista mult. Decupați, apoi, girafa și jetoanele.

Sarcini de lucru:

  • Separăm capul și trunchiul girafei, lâsând loc liber pentru un gât lung, unde vom așeza -pe rând- jetoanele;
  • În etapa de vorbire reflectată, logopedul denumește o imagine, copilul o caută printre jetoane, o repetă și o așază pe gâtul girafei; de regulă, eu consolidez sunetele Ge/Gi în cuvinte în ordinea: sunet inițial, final, median;
  • În etapa de vorbire independentă, copilul va denumi imaginile și le va așeza pe gâtul girafei, după criteriile stabilite de logoped; școlarilor le puteți cere să selecteze și să așeze imaginile în funcție de poziția sunetelor Ge/Gi (inițial, median sau final);
  • Pentru școlari, puteți construi gâtul girafei din cuvinte scrise; copilul va trebui să le citească și să așeze peste cuvânt imaginea corespunzătoare; sau puneți cuvintele scrise într-un săculeț/cutie, copilul extrage un cuvânt, îl citește, caută imaginea și o așază în spațiul destinat gătului girafei.

În planșa cu tabele, copilul va grupa imaginile sau cuvintele scrise, după sunet/grupul de litere: cuvinte cu Ge și cuvinte cu Gi. Pentru consolidarea/ automatizarea sunetelor în vorbirea curentă, cereți copilului să formuleze propoziții cu aceste cuvinte.

Alte sarcini pentru școlari:

  • să realizeze corespondența cuvânt-imagine și să așeze jetoanele în tabelul potrivit;
  • să transcrie cuvintele scrise pe jetoane, cu litere cursive (de mână);
  • să scrie independent cuvintele după imagini;
  • să dea alte exemple de cuvinte care conțin grupurile de litere Ge și Gi.

Materialul este conținut premium, destinat membrilor Clubului Logorici. Dacă vă place, alăturați-vă membrilor clubului și veți beneficia de un material nou în fiecare săptămână.

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului Ș

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!