„Creionul fermecat” este un joc logopedic pentru exersarea conștiinței fonologice și învățarea literelor, realizat pentru copii cu vârsta de 5-7 ani sau pentru copii mai mari, cu tulburări de scris-citit, care prezintă dificultăți de analiză fonetică, de recunoaștere a sunetului în cuvânt sau de asociere fonem-grafem.
Materialul conține o planșă de joc sub formă de creion, 27 de vârfuri (pe care sunt scrise literele mari de tipar ale alfabetului) și 81 de jetoane cu imagini.
Cum procedăm?
- Tipărim materialul A4 color
- Laminăm planșele
- Decupăm planșa de joc, vârfurile de creioane și jetoanele
- Jucăm jocul în 2 variante:
Varianta 1: Așezăm pe planșa de joc 3 cuvinte-imagini care încep cu sunetul corespunzător literei scrise pe vârful creionului: J – joben, jucării, judecător. Copilul va pronunța cuvintele din imagini, va identifica acele cuvinte care încep cu sunetul-reper și va așeza jetoanele pe planșa de joc.
Varianta 2: Așezăm pe planșa de joc 3 cuvinte-imagini care conțin sunetul corespunzător literei scrise pe vârful creionului, în poziție inițială, mediană și finală: J – jucării, ojă, garaj. Copilul va pronunța cuvintele din imagini și va identifica sunetul-reper în poziție inițială, mediană și finală, având mai multe opțiuni pentru completarea sarcinii.
Exemplu – sunetul G:
- inițial – gard/garaj/gărgăriță
- median – dragon/iguană/gărgăriță/zugrav
- final – fulg
În varianta a doua a jocului, pentru unele litere (K, W, Y, Î), nu va fi posibilă acoperirea integrală a planșei de joc (cu câte 3 imagini), dar scopul jocului este exersarea analizei fonetice, adică recunoașterea sunetului în cuvânt, a poziției pe care o ocupă și acest obiectiv poate fi ușor atins prin numeroasele exerciții propuse.
Jocul facilitează învățarea literelor, prin asocierea cu sunetele corespunzătoare. Îl puteți utiliza și în terapia dislaliei, selectând jetoanele care conțin sunetul pe care doriți să în consolidați în vorbirea curentă. Exemplu, pentru sunetul R, găsiți suport vizual pentru exersarea cuvintelor: berbec, bucătar, dragon, fular, gard, garaj, gărgăriță (buburuză), hanorac, învățătoare, rege (împărat), jucării, judecător, morcov, maro, nasture, pahar, porumb, robot, rață, roabă, submarin, șarpe, tricou, țăran, ursuleț, umbrelă, vrăjitoare, xerox, zimbru, zugrav, zmeură.
Materialul este conținut premium și poate fi descărcat prin abonament. Dacă vă place, vă aștept în Club Logorici!