Cărţile senzoriale şi rolul lor în dezvoltarea copilului


Astăzi vreau să vă vorbesc despre cărţile senzoriale şi rolul lor în dezvoltarea psihomotrică şi cognitivă a copilului. Îmi plac cărţile senzoriale şi materialele educative din categoria Quiet Books şi le utilizez cu drag în cabinetul logopedic, din mai multe motive, pe care le voi detalia în acest articol.

Ce sunt cărţile senzoriale?

Cărţile senzoriale sunt  cărţi cu activităţi pentru copii, o alternativă la cărţile clasice, realizate în proporţie de 90% din fetru sau bumbac şi diferite accesorii (scai, fermoare, nasturi, mărgele, şireturi, capse, pom-poms, fire de lână, cleştişori, clame etc); sunt senzoriale pentru că utilizează materiale şi texturi diferite, pe care copilul le explorează prin atingere, dar şi pentru că stimulează senzorial copilul, atât din punct de vedere tactil, cât şi vizual.

Cărţile senzoriale sunt concepute pentru copii cu vârste cuprinse între câteva luni şi 6-7 ani şi pot fi personalizate în funcţie de nevoile de învăţare şi preferinţele copilului. Dacă celui mic îi plac, spre exemplu, dinozaurii şi maşinile, activităţile din carte pot fi gândite astfel încât să utilizeze preponderent aceste imagini.

Care este rolul cărţilor senzoriale în dezvoltarea copilului?

  • Stimularea senzorială

Cartea senzorială ajută copilul cu vârsta peste 3-4 luni să testeze şi să se familiarizeze cu materiale şi texturi variate, să perceapă şi să discrimineze culori şi forme diferite, dezvoltându-i, astfel, acuitatea tactilă şi vizuală.

  • Dezvoltarea motricităţii fine şi a coordonării

Prin activităţile cuprinse în cartea senzorială, copilul îşi poate dezvolta manualitatea, fixând mâna dominantă (dreapta sau stânga), exersează capacitatea de mânuire a obiectelor mici (mărgele, clame, pom-poms, cleştişori…), dezvoltă musculatura degetelor (prin exerciţii de prindere-desprindere a obiectelor pe scai, magnet, de închidere – deschidere a fermoarelor, capselor, nasturilor, de legare-dezlegare a şireturilor etc), dezvoltă coordonarea dintre mâini şi coordonarea ochi-mână.

  • Stimularea limbajului şi a comunicării

Ca orice carte care conţine imagini, cartea senzorială stimulează apariţia limbajului,  îmbogăţirea vocabularului cu noţiuni din diverse categorii, dezvoltă discursul narativ, prin verbalizarea activităţilor (copilul învaţă să povestească ceea ce lucrează) şi stimulează dorinţa de comunicare.

  • Dezvoltarea cognitivă

Activităţile din cărţile senzoriale formează şi dezvoltă, prin joc, orice concepte noi se doresc a fi învăţate. În funcţie de modul în care este personalizată, de imaginile şi jocurile concepute, copilul poate învăţa uşor schema corporală şi noţiuni de spaţialitate (sus, jos, stânga, dreapta, în faţă, în spate etc), culorile, numeraţia, cifrele, formele geometrice, anotimpurile, zilele săptămânii, operaţii matematice etc.

  • Dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii, prin utilizarea imaginilor mobile ca suport pentru crearea de poveşti şi jocuri de rol.

De ce să aleg pentru copilul meu o carte senzorială?

Faţă de cărţile în format clasic, cărţile senzoriale prezintă câteva avantaje majore:

  • pot fi personalizate în funcţie de preferinţele copilului sau de ceea ce doriţi să îl învăţaţi. Spre exemplu, le puteţi folosi pentru a forma la copil anumite deprinderi comportamentale pe care le consideraţi dezirabile, de autoservire, igienă sau de autonomie personală (ex, deprinderea de a se spăla pe dinţi, de a-şi lega şireturile sau încheia nasturii etc), copilul exersând concret activitatea respectivă pe carte;
  • transferul achiziţiilor se realizează mult mai uşor, datorită exerciţiului practic;
  • combină beneficiile unei cărţi cu cele ale unei jucării, obiectele din carte putând fi manipulate şi scoase din context;
  • sunt rezistente la rupere, deci mai durabile în timp.

Dezavantaje?

Fiind lucrată manual, confecţionarea unei astfel de cărţi presupune un anumit timp de execuţie (2-3 zile, în funcţie de numărul de pagini comandate), migală, pricepere şi creativitate, de aceea costul este mai ridicat (între 15-20 lei pe pagină), ceea ce poate constitui un dezavantaj sau doar confirmarea ideii că lucrurile de calitate, utile şi benefice pentru copil e firesc să coste mai mult.

O să vă prezint în câteva imagini cartea senzorială pe care o utilizez în cabinet pentru dezvoltarea motricităţii fine, o carte marca Quiet Books for Happy Kids (click pentru contact), realizată cu multă grijă la detalii, cu o cromatică foarte plăcută, imagini şi activităţi atractive, pe care mulţi dintre copiii mei o preferă (chiar şi cei mai mari de 7 ani), atunci când îi las pe ei să aleagă un joc sau o carte, ca recompensă pentru modul în care au lucrat.

Cartea conţine 4 planşe pentru activităţi (Pantoful cu şiret, Bulinele buburuzei, Maimuţica se spală pe dinţi şi Fundiţele girafei), care au ca obiectiv principal dezvoltarea motricităţii fine a copilului, dar pe care lucrez multe alte activităţi, de la senzorial, la cognitiv: putem învăţa/exersa culori, forme, noţiuni spaţiale (stânga-dreapta, sus-jos), noţiuni temporale (primul, ultimul, următorul etc), să numărăm, să pronunţăm corect sunete sau cuvinte noi, să formulăm propoziţii simple/compuse, să descriem un obiect sau o activitate, să povestim, să ne înnodăm şireturile, să încheiem şi descheiem nasturii la hăinuţe, să tragem fermoarul la geacă şi chiar să ne spălăm (corect) pe dinţi! 

Materialul se adresează atât logopezilor, cât şi părinţilor. Nu uitaţi să personalizaţi cartea, în funcţie de nevoile de învăţare şi preferinţele copiilor!

Pe Quiet Books for Happy Kids găsiţi şi alte materiale educative foarte drăguţe, confecţionate din fetru, cum ar fi seturile de marionete pentru degete, pe care eu le folosesc în etapa de automatizare a pronunţiei corecte şi în terapia retardului de limbaj, mai ales cu copiii timizi, care comunică direct cu dificultate.

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului Ș

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului S

Corectarea pronunției – fișe de lucru

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!