Alfabetul în imagini


,,Alfabetul în imagini” este un material care are ca obiective dezvoltarea auzului fonematic şi familiarizarea copilului (5-8 ani) cu grafia literelor mici de mână. Fiecare fişă conţine o literă a alfabetului, ilustrată ca un personaj şi câteva imagini-suport pentru cuvinte ce conţin sunetul respectiv, în poziţie iniţială. Am realizat fişe şi pentru grupurile de litere care redau un singur fonem, specifice limbii române: ce, ci, ge, gi, che, chi, ghe, ghi. Literele â, ă, w, y, q, care sunt imposibil sau greu de ilustrat în poziţie iniţială în cuvânt, nu se regăsesc în acest material. Vocalele sunt colorate în negru, iar consoanele şi grupurile de litere în portocaliu.

Identificarea sunetului în cuvânt şi recunoaşterea poziţiei pe care acesta o ocupă reprezintă paşii premergători în învăţarea scris-cititului. Mai mult decât simpla lor vizualizare, fişele pot fi lucrate şi sub formă de exerciţii şi jocuri.

Modele de exerciţii/ jocuri (exemplificate pe fişa literei şi sunetului a):

  • Acoperiţi imaginile cu cercuri confecţionate din carton şi cereţi copilului să găsească 4 cuvinte care încep cu sunetul a, apoi ridicaţi cercurile şi vedeţi dacă a ghicit vreo imagine. Puteţi stabili un sistem de punctaj (un exemplu corect = 1 punct, o imagine ghicită = 2 puncte), pe baza căruia să oferiţi anumite recompense la final.
  • Cereţi copilului să denumească fiecare imagine: ex: ambulanţă, apoi realizaţi raportul fonem (sunet) – grafem: Ambulanţă începe cu „a”, în timp ce conduceţi degetul arătător de la mâna dreaptă (stângă, pentru stângaci) a copilului pe conturul literei.
  • Ajutaţi-l pe copil să modeleze litera din plastilină sau să imite grafia literei într-o tăviţă cu zahăr, concomitent cu verbalizarea sunetului „a”. Puteţi încerca şi conştientizarea elementelor grafice care compun litera (liniuţă, oval, bastonaş) şi verbalizarea lor în timpul scrierii sau modelării.

   

Descarcă aici materialul integral, în format PDF:

Vedeți aici și varianta video, cu voce:

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

14 comments on “Alfabetul în imagini

Loredana

Multumim mult pentru materiale si pentru toata munca depusa!

Reply

Să vă fie utile!🤗

Reply
Florentina Galbinasu

Cand calitatea se intalneste cu generozitatea ! Mulltumesc ! Si inca un mare multumesc pentru ca am vazut promovata pe pagina dvs. cartea mea de poezii!

Reply

Mulțumesc și eu pentru apreciere!🤗

Reply
Mihaela Coca

Multumesc foarte mult pentru materialele absolut minunate! Mult succes in continuare!

Reply

Mulțumesc și eu pentru apreciere!☺

Reply
Stanica Doinita

Toate materialele sunt exceptionale! Le studiez cu mare interes , iar copiii sunt foarte incantati , cand le folosim in cadrul activitatilor. Multumesc si felicitari!

Reply

Mulțumesc pentru apreciere, e motivantă!

Reply
Ludmila Bostan

Respectul meu pentru Dvs.Sunteti foarte bravooo! Multumesc din suflet pentru un material foarte bine aranjat! cu mult respect si gratitudine!

Reply

Ma bucur ca materialele mele au ajuns la Chișinău (nu?) și vă sunt utile!

Reply
Dorina Roibu

Multumim pentru materiale,sint foarte benefice,si utile!Deasemenea sint si eu din Republica Moldova!SUCCESE MARI IN CONTINUARE!

Reply

Mi-ați lăsat în comentariu o adresă de mail, pe care am șters-o pentru a vă proteja datele, dar nu înțeleg motivul. Materialul îl puteți descărca dvs, cu un singur click. Dacă doriți să vă abonați la blog prin mail, bifați caseta „Anunță-mă prin e-mail despre articolele noi” sau caseta „Abonare”, care apar sub comentariu și scrieți acolo mail-ul dvs. Nu va fi făcut public.

Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului S

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului Ș

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!

error

Iți place blogul? Abonează-te pentru a afla noutățile!