,,Alfabetul în imagini” este un material care are ca obiective dezvoltarea auzului fonematic şi familiarizarea copilului (5-8 ani) cu grafia literelor mici de mână. Fiecare fişă conţine o literă a alfabetului, ilustrată ca un personaj şi câteva imagini-suport pentru cuvinte ce conţin sunetul respectiv, în poziţie iniţială. Am realizat fişe şi pentru grupurile de litere care redau un singur fonem, specifice limbii române: ce, ci, ge, gi, che, chi, ghe, ghi. Literele â, ă, w, y, q, care sunt imposibil sau greu de ilustrat în poziţie iniţială în cuvânt, nu se regăsesc în acest material. Vocalele sunt colorate în negru, iar consoanele şi grupurile de litere în portocaliu.
Identificarea sunetului în cuvânt şi recunoaşterea poziţiei pe care acesta o ocupă reprezintă paşii premergători în învăţarea scris-cititului. Mai mult decât simpla lor vizualizare, fişele pot fi lucrate şi sub formă de exerciţii şi jocuri.
Modele de exerciţii/ jocuri (exemplificate pe fişa literei şi sunetului a):
- Acoperiţi imaginile cu cercuri confecţionate din carton şi cereţi copilului să găsească 4 cuvinte care încep cu sunetul a, apoi ridicaţi cercurile şi vedeţi dacă a ghicit vreo imagine. Puteţi stabili un sistem de punctaj (un exemplu corect = 1 punct, o imagine ghicită = 2 puncte), pe baza căruia să oferiţi anumite recompense la final.
- Cereţi copilului să denumească fiecare imagine: ex: ambulanţă, apoi realizaţi raportul fonem (sunet) – grafem: Ambulanţă începe cu „a”, în timp ce conduceţi degetul arătător de la mâna dreaptă (stângă, pentru stângaci) a copilului pe conturul literei.
- Ajutaţi-l pe copil să modeleze litera din plastilină sau să imite grafia literei într-o tăviţă cu zahăr, concomitent cu verbalizarea sunetului „a”. Puteţi încerca şi conştientizarea elementelor grafice care compun litera (liniuţă, oval, bastonaş) şi verbalizarea lor în timpul scrierii sau modelării.
Descarcă aici materialul integral, în format PDF:
Vedeți aici și varianta video, cu voce:
14 comments on “Alfabetul în imagini”
Loredana
4 iulie 2023 at 17:57Multumim mult pentru materiale si pentru toata munca depusa!
Maria Petrea
4 iulie 2023 at 18:31Să vă fie utile!🤗
Florentina Galbinasu
31 ianuarie 2021 at 13:52Cand calitatea se intalneste cu generozitatea ! Mulltumesc ! Si inca un mare multumesc pentru ca am vazut promovata pe pagina dvs. cartea mea de poezii!
Maria Petrea
31 ianuarie 2021 at 14:39Mulțumesc și eu pentru apreciere!🤗
Mihaela Coca
6 mai 2020 at 20:10Multumesc foarte mult pentru materialele absolut minunate! Mult succes in continuare!
Maria Petrea
6 mai 2020 at 23:05Mulțumesc și eu pentru apreciere!☺
Stanica Doinita
15 februarie 2018 at 19:24Toate materialele sunt exceptionale! Le studiez cu mare interes , iar copiii sunt foarte incantati , cand le folosim in cadrul activitatilor. Multumesc si felicitari!
Maria Petrea
16 februarie 2018 at 17:21Mulțumesc pentru apreciere, e motivantă!
Ludmila Bostan
29 ianuarie 2018 at 22:10Respectul meu pentru Dvs.Sunteti foarte bravooo! Multumesc din suflet pentru un material foarte bine aranjat! cu mult respect si gratitudine!
Maria Petrea
30 ianuarie 2018 at 8:08Ma bucur ca materialele mele au ajuns la Chișinău (nu?) și vă sunt utile!
Dorina Roibu
12 martie 2018 at 12:44Multumim pentru materiale,sint foarte benefice,si utile!Deasemenea sint si eu din Republica Moldova!SUCCESE MARI IN CONTINUARE!
Maria Petrea
12 martie 2018 at 16:23Mulţumesc!
Jurca Nina
22 noiembrie 2017 at 16:51Maria Petrea
27 noiembrie 2017 at 7:48Mi-ați lăsat în comentariu o adresă de mail, pe care am șters-o pentru a vă proteja datele, dar nu înțeleg motivul. Materialul îl puteți descărca dvs, cu un singur click. Dacă doriți să vă abonați la blog prin mail, bifați caseta „Anunță-mă prin e-mail despre articolele noi” sau caseta „Abonare”, care apar sub comentariu și scrieți acolo mail-ul dvs. Nu va fi făcut public.