ContApp Referral Badge

Corectarea dislexiei – metoda Meixner


Astăzi vă propun un material pentru corectarea dislexiei, prin metoda Meixner. Este metoda pe care o prefer în corectarea tulburărilor de scri-citit, din mai multe considerente, pe care le voi prezenta într-un articol ulterior.

Ce este metoda Meixner?     

Metoda Meixner este o metodă fonetico-analitico-sintetică de prevenire/corectare a dislexiei, experimentată de logopedul și psihologul ungar Ildikó Meixner, cu scopul reeducării citit-scrisului. Metoda pune accentul pe emiterea, analiza și sinteza sunetelor, corelate cu perceperea mișcărilor aparatului fonoarticulator în timpul emiterii sunetului. Așadar, fiecare literă va fi învățată prin observarea și conștientizarea modului de poziționare a limbii, buzelor, dinților în timpul emiterii sunetului. Pe parcursul exercițiilor, sunt vizate senzațiile kinestezice apărute în urma exercițiilor de articulare. Acestea favorizează crearea engramei sunetului respectiv în memorie și asocierea acesteia cu fonemul și grafemul corespunzător.

La nivelul propoziției și textului, metoda este particularizată prin câteva aspecte: grafia este realizată doar cu litere mici de tipar (literele mari urmând a fi predate ulterior, după ce copilul învață să citească fluent cu litere mici), prima literă din primul cuvânt al propoziției și substantivele proprii sunt scrise tot cu literă mică, dar îngroșată sau cu un font specific (eu folosesc Swis 721), pentru a atenționa copilul că litera respectivă ar trebui scrisă cu literă mare.

O altă particularitate Meixner este grafia pe silabe, atât la nivelul cuvântului, cât și al propoziției și textului, ceea ce ajută copilul să vizualizeze mai bine literele componente ale silabei și să realizeze mai ușor citirea cuvântului.

Pentru evitarea confuziilor legate de orientarea în pagină și evidențierea direcției de citire, sunt utilizate 2 simboluri (inima și mâna), care indică citirea de la stânga la dreapta.

Materialul pe care l-am realizat respectă particularitățile descrise anterior (scriere pe silabe, cu litere mici de tipar, direcție de citire) și conține 10 fișe de lectură cu câte 8 propoziții și 8 imagini corespunzătoare fiecărei propoziții, așezate în ordine aleatorie (80 de propoziții, 80 de imagini). Copilul va citi propoziția și va arăta imaginea potrivită, ceea ce ne permite să evaluăm și comprehensiunea lecturii (măsura în care copilul înțelege ceea ce citește).

Exemplu de propoziție – metoda Meixner

Materialul este conținut premium, destinat membrilor Clubului Logorici și poate fi descărcat prin abonament. Dacă îl găsiți util, vă aștept în club!

Distribuie articolul:

Întrebări sau comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Logorici – oferta de servicii și produse logopedice

Mă găsești și aici

Notificări prin email

Introdu adresa de email și vei primi notificări când vor fi publicate articole noi.

Mapa sunetului Ș

Arhive

Mapa sunetului R

Categorii

Mapa sunetului S

Corectarea pronunției – fișe de lucru

Traducere

Nu puteți copia conținutul acestei pagini!