
,,Ce animal este mai mare?” este un joc interactiv pentru exersarea reprezentărilor și a vocabularului, conceput pentru copii de 3-6 ani sau pentru copii mai mari cu retard în dezvoltarea neuropsihică.
Reprezentarea este procesul mintal intern de prelucrare a informațiilor furnizate de senzații și percepții. Aceste imagini primare sunt stocate în creier și prelucrate ulterior, prin operații specifice de analiză, comparare, selecție și combinare, obținându-se în final o imagine mintală nouă, de rang cognitiv superior, numită reprezentare. Așadar, reprezentarea trebuie înțeleasă sub dublu aspect: ca proces mintal intern de prelucrare a informațiilor furnizate de imaginile primare (senzații și percepții) și ca imagine mintală secundară a obiectelor și fenomenelor, prin care le sunt reflectate proprietățile concrete, imagine obținută prin prelucrarea experienței senzoriale anterioare a subiectului.
Prin jocul de astăzi îmi propun să exersez/ evaluez reprezentările copilului despre animale (am ales animale din junglă, pentru a se potrivi cu fundalul pe care rulează jocul), ca răspuns la întrebarea: ,,Ce animal este mai mare?”. Am folosit imagini de dimensiuni aproximativ egale, pentru a evidenția modul în care copilul are formate sau nu reprezentările corecte despre imaginea reală a animalelor respective.
În același timp, voi exersa/ evalua cunoștințele copilului despre mediu, structurate în vocabularul activ și pasiv, precum și organizarea logico-gramaticală a vorbirii. Puteți continua jocul cu alte activități: descrierea/ desenarea/ modelarea animalului preferat, căutarea de noi informații sau curiozități despre animalele din joc etc.
Jocul conține 10 exerciții de identificare a animalului care este mai mare în realitate. Copilul trebuie să denumească două imagini, să le analizeze, să reactualizeze informații anterioare, să compare mintal dimensiunile. Dacă reprezentările lui sunt corecte, va identifica animalul care este real mai mare, deși cele 2 imagini sunt apropiate ca dimensiuni.
La finalul jocului, poate fi accesată lista răspunsurilor și clasamentul celor mai bune punctaje, pentru copiii competitivi.
Apăsați butonul Start pentru a începe:
Alte jocuri interactive pentru dezvoltarea cognitivă găsiți aici:
Joc de asociere: Care este hrana mea?
Pe blog sunt disponibile și multe jocuri în format clasic (planșe) și fișe de lucru pentru dezvoltarea limbajului. Le găsiți AICI.